Ministerul Justiției vrea să construiască mii de locuri de detenție până în anul 2024

Publicat: 30/08/2018, 20:01

Ministerul Justiției supune dezbaterii un proiect de achiziție a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenție din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spații. Proiectul arată că vor fi construite mii de spații de detenție, până în 2024.

„Se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție la Penitenciarul Bistrița – județul Bistrița – Năsăud, Penitenciarul Botoșani – județul Botoșani, Penitenciarul Galați – județul Galați, Penitenciarul Gherla – județul Cluj, Penitenciarul Iași – județul Iași, Penitenciarul Mioveni – județul Argeș, Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – județul Constanța și la Penitenciarul Târgu Jiu – județul Gorj. Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

Nota de fundamentare a proiectului arată că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administrației penitenciare erau în custodie 22.394 deținuți, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spațiul individual de 4 metri pătrați, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus.

„Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare”, este prevăzut în nota de fundamentare.

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanțelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluționat prin hotărâri și decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condițiile de detenție în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, arată sursa citată.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează: Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500; Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44; Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85; Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666; Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730; Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziția studiilor de fezabilitate mai sus-menționate au fost incluse în bugetul aprobat Administrației Naționale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×